Mussen dag

image

Buiten hoor ik de merel al fluiten. Onder de dakpan is het nog donker. Ik blijf nog even liggen. Kevin ligt naast me, nog volledig in slaap. Met zijn moeder heb ik de afspraak dat Kevin deze week bij mij is. Genoeg te doen vandaag, want hij moet nog veel leren.

Door een spleet tussen de dakpannen zie ik nu het ochtendgloren. Tijd om de veren te strekken. Zonder Kevin wakker te maken, wip ik uit het nest, schuif laag onder de pan naar de dakgoot. Vanaf hier heb ik een goed overzicht over de groene tuinen onder me. 

Eerst maar eens een klein hapje eten, bij De Volder in de tuin zitten vaak kleine insecten. Heerlijk zo vroeg op de ochtend. Tevens hebben ze een waterbak in de tuin. De dag begint goed. Nu snel terug naar het nest, de kleine meenemen op vliegles en samen op zoek naar eten.

Kevin is net wakker geworden en piept al weer als een bezetene. Jaja, we gaan op zoek. Ik leer hem dat je het beste zoveel mogelijk verschillende tuinen kunt bezoeken op zoek naar eten. In tijden van schaarste is dat het beste, zo leer je de omgeving kennen, de verschillende soorten voedsel en je komt aan je vlieguren.

De ochtend is gevuld met voedsel, samen met onze vriendengroep, vliegen we van tuin naar tuin. Opletten in de tuin met de teckels. Ze doen ons niets, die grote zwarte vogels mogen ze niet. We moeten er alleen voor zorgen dat we niet tussen die ruzie terecht komen.

Tussen de middag rusten we uit bij de speelboom. Onze buiken zijn gevuld. We zijn moe van het vliegen en zoeken een mooi plekje in de zon. We zakken door de pootjes en liggen met de buik zo plat mogelijk en de vleugels een beetje gespreid op een tak of op de schutting.

Natasja ligt er ook al, zijn moeder. Natasja heeft zelf ook nog een aantal kleuters bij haar. We zien er moe uit. 

Tot vanmiddag 4 uur gaan we verder met eten en vliegen en daarna is het vrije tijd voor Kevin. Het leukste moment van de dag. We verzamelen ons bij de speelboom. Binnen in de boom spelen de kleintjes verstoppertje of tikkertje. Het is een kabaal als ze achter elkaar aan zitten. Een paar van de ouderen zitten op de uitkijk. Na het speeluurtje gaan we in bad. In een witte zandhoop, schuren we onze buiken en vleugels. Elke aanwezige parasiet wordt afgeschrikt en maakt zich uit de voeten.

Nog even rustig in de ondergaande zon zitten suffen en daarna zoeken we ons nestje weer op.